• volg ons op:

Meisjes "gevangenis" Casablanca 2014

Doneer nu en bied ook een helpende hand..

Meisjes "gevangenis" Casablanca 2014

We zijn naar een meisjes 'gevangenis/internaat' geweest in Casablanca. De meisjes die daar zitten, zijn allemaal minderjarig (tussen 12 en 18 jaar) en hebben een rechterlijke maatregel. Dit betekent dat ze uit huis geplaatst zijn (OTS), of dat het zwerfkinderen zijn die voor overlast op straat zorgen en onder dwang van de rechter zijn opgenomen. 60% van deze meisjes is verslaafd aan de armoededrugs: Karkoubi. En ongeveer 80% heeft een psychische stoornis. Deze meiden zijn door armoede of op straat terecht gekomen of ze zijn uit huis geplaatst omdat de ouders hen verwaarlozen of omdat zij ze niet meer aan kunnen door hun gedragsproblemen/drugsgebruik. Vaak zijn de ouders zelf verslaafd aan drugs of alcohol. Veel van deze meiden zijn ook helaas het slachtoffer van incest. Ons doel met dit bezoek is om meer inzicht te krijgen in de soorten armoede die er heerst in Marokko.

Het is bekend dat er in Casablanca veel straatkinderen zijn. En de verslaving onder deze kinderen is groot. Voorheen waren het vooral lijmsnuivers maar tegenwoordig heeft helaas de drugs karkoubi de meeste arme mensen in hun greep. Het is een relatief goedkope drugs die ervoor zorgt dat alle remmen los gaan. Onder invloed van deze drugs zijn vele moorden gepleegd en vele mensen beroofd.

De meiden in dit internaat laten zien wat de gevolgen kunnen zijn van de armoede in Marokko. Het begint vaak met alleenstaande moeders die hun kinderen niet kunnen opvoeden door de gevolgen van armoede, met alle gevolgen van dien: verslaving, misbruik, geen scholing enz. Moge Allah ze bijstaan.

We hebben de hele dag meegelopen met de directrice, adjunct-directrice en één van de groepsleidsters. Het was echt heel indrukwekkend. De meisjes komen in het internaat/centrum nadat de rechter beslist heeft dat ze 'opgenomen/opgesloten' moeten worden. Hier wordt eerst naar hun algehele gezondheid gekeken.

De meesten komen met hoofdluis, huidaandoeningen en ziektes binnen. Hier worden ze eerst behandeld. In het centrum krijgen ze onderwijs, onderdak, eten en aandacht. Een aantal meisjes is uit huis geplaatst omdat het niet verantwoord was om ze bij hun ouders te laten. De meisjes die op straat hebben gezworven zijn vaak verslaafd en hebben een psychische stoornis.

Wat opgevallen is, is de staat en algehele indruk van het centrum/het gebouw zelf, het is opgeruimd, overzichtelijk en netjes. Aan veiligheid in het gebouw is ook gedacht. Voorheen had het geen tralies aan de binnenkant, sinds een incident met één van de meisjes, die doorgeslagen was en naar beneden is gesprongen (ze had haar heupen en rug gebroken) zijn ook de verdiepingen aan de binnenkant voorzien van tralies.

We hebben tijdens dit bezoek voor alle meiden nieuwe schoenen gekocht. Dit hadden ze al 2 jaar nodig maar er was geen budget voor. Dankzij onze donateurs hebben we ze hier heel blij mee gemaakt. Insha'allah gaan we na dit bezoek zeker nog kijken waar we ze nog meer mee kunnen helpen.

Al met al was het een zeer indrukwekkende reis die ons diep geraakt heeft. Wij beseffen ons hoe goed wij het hier hebben en hoe zwaar het leven is van deze nog hele jonge meiden die al heel veel hebben meegemaakt. Moge Allah ze bijstaan. Hierbij wat foto's om een indruk te geven. Vanwege het feit dat de meiden minderjarig zijn en een rechterlijke maatregel hebben, mogen we ze niet met gezicht fotograferen. vandaar dat we de meiden niet op foto's hebben.

Foto's

jQuery Slider

" Removing a harmful thing from a pathway is charity " profeet mohammed v.z.m.h.

algemene informatie:

Kamer van koophandel: 57320861

© 2013 Stichting Al-Ikhlas | Alle rechten voorbehouden

  • Like ons, volg ons, mail ons: